Ange din e-postadress för att ta del av det senaste inom EA och modellering

450+ prenumeranter får skräddarsytt innehåll varje vecka. Följ Sveriges största blogg inom EA och modellering

Effektivisera mera – låt skript sköta jobbet!

04 Maj 2017

Din vardag kan bli effektivare genom att låta skript sköta vanliga repetitiva uppgifter, import av data, konsekvenskontroller, generation av kod, datakonvertering och andra tjusiga saker. 

Låt skript underlätta din arbetsbörda!

Ett skript är, enligt Svenska akademiens ordlista, text som innehåller instruktioner eller kommandon till program.

Inom EA-verktyg finns det många olika tillämpningar av skript, av både hög och låg kvalitet.

Det fina med skript är däremot inte att du låter EA-verktyget sköta uppgifter själv – utan att de utförs exceptionellt snabbt. 

Skript

Photo courtesy of ruiwen(CC ShareALike)

Detta medför givetvis att du får mycket tid över som kan spenderas på att utveckla din verksamhet ytterligare. 

Nyttan med skript sträcker sig dock längre än att utföra vanliga repetitiva uppgifter och kan till exempel göra större analyser som skulle ta en person flera år. 

Om du står i valet och kvalet inför att investera i resurser att utveckla skript – är det fram för allt de här tre områdena du kommer att effektivisera: 

Tidsbesparing

  • Låter vi ett skript sköta vanliga repetitiva uppgifter får vi tid till annat och blir därav effektivare

Automatisering

  • Låter vi ett skript automatiskt radera objekt/relationer utan förekomst håller vi databasen ren utan åtanke

Säkerställa enhetlighet

  • Låter vi ett skript placera objekt och relationer kommer modellerna alltid att följa modelleringshandboken.

Skript

Photo courtesy of OKF DE(CC Attribution)

Många skript kan relateras till förvaltning av EA-miljön och jag visar härnäst på några exempel. Det är lätt hänt att ett objekt skapas för att direkt tas bort från modellen, detta medför att det finns mängder av objekt utan förekomst som skapar oreda i databasen. Ett schemalagt skript kan implementeras att köras varje natt för att undersöka vilka objekt och relationer som saknar förekomst och radera dessa. Ett annat exempel på tidsbesparing från närtid är då jag skapade en detaljerad applikationsmodell, men namngav inte funktionerna och tjänsterna med huvudsystemet. Istället för att manuellt döpa om samtliga objekt på ett likadant sätt, utvecklade jag ett skript som döper om markerade objekt på det sättet jag önskade. Det är även återanvändbart för mina kollegor som arbetar i samma miljö. 

Låt oss övergå mot skript som sköter större uppgifter. De flesta av er följer nog en modelleringshandbok för att era modeller ska vara konsekventa och lätta att förstå. Detta innebär att det finns tydliga regler för hur objekt ska placeras och om det finns tydliga regler går det att skapa skript som följer dessa regler.

Ja, du läste rätt – du kan låta skript sköta layouten av dina objekt samt relationer i modeller! 

Det som krävs för att detta ska fungera är att samtliga objekt är placerade i modellen med korrekta relationer. Det kan du självklart kontrollera med ett skript – eller varför inte ta det ett steg längre och importera objekten med relationer direkt från ett kalkylblad?

Fler uppgifter än du tror går att sköta med skript och en god tumregel är: gör du en uppgift mer än tre gånger – skapa ett skript! 

Share

Comments

  1. Vad tycker du om tjänsten ifttt.com? Är det något man kan använda sig av för effektiviseringar och automatiseringar? Eller krävs mer?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *